U trendu

Tramp kritikovao jednostrane kineske trgovinske sporazume

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je danas u Pekingu „vrlo jednostrane i nefer“ trgovinski odnos SAD i Kine, navodeći, medjutim, da ne krivi Kinu što iskorišćava SAD.

Najavljujući potpisivanje novih poslovne sporazume izmedju američkih i kineskih kompanija, Tramp je rekao da SAD i Kina „odmah moraju da počnu da rešavaju nefer trgovinsku praksu“ koja povećava trgovinski deficit, kao i da uklanjaju tržišne barijere, prisilne tehnološke transfere i kradju intelektualne svojine.  

„Ali ja ne krivim Kinu. Ko može da krivi neku zemlju što može da iskoristi drugu zemlju na dobrobit svojih gradjana“, rekao je Tramp i dodao da „odaje veliko priznanje Kini“, što je propratio veliki aplauz. 

Na prigodnoj ceremoniji danas su potpisani sporazumi izmedju SAD i Kine vredni 253,4 milijarde dolara uz prisustvo predsednika Trampa i kineskog predsednika Si Djinpinga. Medju sporazumima je kineska nabavka čipova američke proizvodnje, avionskih motora i soje. 

Ostali sporazumi vredni devet milijardi dolara, potpisani su juče na ceremoniji na kojoj je bio američki ministar trgovine Vilbur Ros. 

Dve strane su se takodje dogovorile da saradjuju na gasnom projektu u Aljaski procenjenom na 43 milijarde dolara i na projektu za proizvodnju gasa iz škriljaca vrednog 83,7 milijardi dolara.

Potpisivanje ovakvih ugovora se redovno organizuje prilikom posete stranih državnika i drugih zvaničnika Pekingu, a namera je da se ublaže strane pritužbe o kineskoj trgovinskoj politici, navodi agencija AP.

Tramp je kao jedan od prioriteta svoje administracije zacrtao smanjenje američkog trgovinskog deficita s Kinom. Prema kineskim zvaničnim podacima trgovinski suficit Pekinga sa SAD u prvih 10 meseci ove godine iznosio je 223 milijarde dolara.

Kineski predsednik Si Djinping je obećao otvorenije poslovno okruženje za inostrane kompanije u Kini i rekao da je njegova zemlja posvećena daljem otvaranju svoje privrede za strane investicije. 

„Kina neće zatvoriti svoja vrata i otvoriće ih još šire“, rekao je danas Si Djinping i obećao da će strane kompanije u Kini, uključujući američke, naći otvorenije, transparentnije i organizovanije tržište. 

Pre zvaničnih sastanaka danas Kina je za Trampa organizovala svečan doček ispred velikog Doma. Pri Trampovom dolasku juče takodje je organizovan prijem za Trampa i njegovu suprugu Melaniju, uz veliku pompu.  Na aerodromu su ih dočekala deca koja su mahala američkim i kineskim zastavama a oni su prvi dan posete proveli u privatnom obilasku Zabranjenog grada, stare carske palate, koja je za tu priliku bila zatvorena za turiste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar