Tramp najavio novi „Sporazum o raketama“

Američki predsednik Donald Tramp je u svom godišnjem obraćanju Kongresu ponovio razloge zbog kojih je Amerika donela odluku da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa optuživši Rusiju za kršenje odredbe tog dokumenta, ali i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje.

„Pre više decenija SAD su sklopile sporazum sa Rusijom po kojem smo pristali da ograničimo i smanjimo naše raketne mogućnosti. Dok smo mi u potpunosti poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila“, izjavio je Tramp.

Upravo to je i bio razlog izlaska SAD iz sporazuma, naglasio je on.

Po njegovim rečima, jedna od učesnica novog sporazuma mogla bi biti i Kina.

Tramp je u svom obraćanju istakao i da će Amerika promeniti pristup ratovanju, te da velike zemlje više neće učestvovati u beskonačnim ratovima.

„Kao kandidat za predsednika obećao sam novi pristup (ratovima). Velike sile neće voditi beskonačne ratove“, rekao je on.

Predsednik je izjavio da „glupi ratovi“ i partijske istrage mogu omesti ekonomsko čudo u državi.

„Ako treba da bude mir i da vlada zakon (u državi), onda ne treba da bude rata i istraga. To jednostavno ne funkcioniše tako. Mi treba da se ujedinimo unutar države kako bismo pobedili naše protivnike u inostranstvu“, naveo je američki lider.

U svom govoru, Tramp se dotakao i stanja u Venecueli. On je izjavio da Vašington „podržava venecuelanski narod u njegovoj blagorodnoj težnji za slobodom“.

„Osuđujemo surovost režima Madura, čija socijalistička politika je dovela tu naciju koja je nekada bila najbogatija u Južnoj Americi do krajnjeg siromaštva i očaja“, rekao je on.

On je obećao kongresu da SAD nikad neće biti socijalistička država.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.