U trendu

Tramp neće ispuniti rok za izveštaj o ubistvu Kašogija?

VAŠINGTON – Administaracija američkog predsednika Donalda Trampa nagovestila je da postoji mogućnost da ne podnese u roku izveštaj Kongresu o tome da li namerava da uvede sankcije odgovornima za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, što je izazvalo ljutu reakciju na Kapitol hilu.

Lideri američkog Kongresa aktivirali su u oktobru prošle godine „Akt Magnitski“, dajući administraciji 120 dana, do 8. februara, da podnese izveštaj o tome ko je odgovoran za smrt Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i da li će uvesti sankcije „toj osobi ili osobama“, podseća Rojters.

Saradnici Kongresa kažu da nisu dobili izveštaj do juče popodne po lokalnom vremenu, neki se nadaju da će ga dobiti početkom naredne nedelje, ali iz administracije kažu da ne misle da imaju obavezu da pošalju izveštaj.

„Predsednik zadržava diskreciono pravo da odbije da deluje po zahtevu odbora Kongresa kada je to prikladno“, naveo je u saopštenju neimenovani visoki zvaničnik Trampove administracije.

On je dodao da će vlada nastaviti da se konsultuje s Kongresom i da radi na privođenju pravdi odgovornih za ubistvo Kašogija.

Kašogi je imao dvojno državljanstvo, američko i saudijsko, a ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„Njujork tajms“ ranije je objavio da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rekao svom ađutantu, godinu dana pre ubistva Kašogija, da će upotrebiti „metak“ za novinara ako se ne vrati u Saudijsku Arabiju i ne prestane da kritikuje vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.