U trendu

Tramp neće prisustvovati inauguraciji Bajdena 20. januara

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika na čelu države Džozefa Bajdena 20. jaunara.

Tramp će biti prvi odlazeći predsednik koji neće prisustvovati inauguraciji naslednika od 1869. godine kada to nije učinio tadašnji šef države Endrju Džonson, navodi Asošiejted pres.

Odluka republikanca Trampa da ne dodje na inauguraciju demokrate Bajdena nije u skladu s njegovom noćašnjom porukom da će raditi da obezbedi skladan i miran prenos vlasti na naslednika.

Odlazeći i budući predsednik tradicionalno dolaze istim vozilom na ceremoniju inauguracije 20. januara, kao simbol mirnog prenosa vlasti u zemlji.

Tramp nije naveo kako će provesti poslednje sate na dužnosti predsednika.

„Za sve one koji pitaju, neću doći na inauguraciju 20. januara“, napisao je Tramp danas na Tviteru.

Takva odluka Trampa je bila očekivana pošto on mesecima neosnovano tvrdi da je pokraden na predesdničkim izborima, dok su i članovi njegove administracije priznali da je proces bio pošten.

Pojedine demokrate traže primenu 25. amandmana na Ustav SAD radi smenjivanja Trampa pre isteka mandata 20. januara, nakon upada njegovih pristalica u Kongres SAD u sredu uveče i četvoročasovne okupacije te zgrade tokom koje je poginulo pet osoba. Demokrate optužuju Trampa da je podsticao pristalice na pobunu.

Očekuje se da će potpredsednik SAD Majk Pens prisustvovati inauguraciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar