U trendu

Tramp: Odnosi SAD i Rusije biće bolji kada se svi prizovu pameti

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će se odnosi SAD i Rusije poboljšati vremenom pošto se „svi prizovu pameti“.

Tramp je juče rekao da se SAD „uopšte ne slažu s Rusijom“ i da su odnosi izmedju te dve zemlje na nižem nivou nego ikad pre, ali je danas na Tviteru izneo nešto optimističniji stav.

„Stvari će srediti izmedju SAD i Rusije. U pravo vreme svi će se prizvati pameti i biće dugotrajnog mira“, naveo je Tramp na Tviteru.

Odnosi Rusije i SAD su znatno pogoršani u vreme prethodnog američkog predsednika Baraka Obame zbog uvodjenja sankcija Moskvi u vezi s podrškom proruskim pobunjenicima u Ukrajini i aneksijom Krima, ali je u Rusiji postojala nada da bi s Trampovom pobedom moglo doći do poboljšanja odnosa, posebnom s obzirom na njegovo hvaljenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zasad većih pomaka u odnosima nema, a Putin je čak ove nedelje rekao da su se odnosi dve zemlje pogoršali od dolaska Trampa na vlast.

Ni jučerašanja poseta Moskvi državnog sekretara SAD Reksa Tilersona, koji od ranije ima veze s Rusijom, nije izgleda puno pomogla.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da sastanak Putina s Tilersonom nije doveo do pozitivnog obrta u odnosima Rusije i SAD.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Trampova administracija našla pod pritiskom onih koji „žele da spreče izlečenje od rana koje je nanela adminstracija Baraka Obame i koji koriste rusku kartu u unutrašnjoj političkoj borbi“.

Nade Moskva za poboljšanje odnosa SAD i Rusije posle Trampove pobede na izborima uzdrmane su kongresnom istragom o navodnim vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije. Oštra retorika i razmena optužbi Vašingtona i Moskve posle prošlonedeljenog napada hemijskim oružjem u Siriji su dodatno zategli odnose.

Lavrov je ipak izneo optimizam za odnose SAD i Rusije, navodeći da su „rezultat neće doći brzo“, ali da je tokom Tilersonove posete dogovoreno da se uspostavi dijalog o više važnih pitanja „uključujući probleme koje je stvorila prethodna administracija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.