Tramp pita ko plaća proteste protiv njega

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da bi „neko trebalo da ispita ko je platio“ za skupove širom SAD na kojima se od njega zahteva da objavi svoju poresku prijavu u ime transparentnosti i potencijalnog sukoba svojih poltičkih i poslovnih interesa.

Tramp je napisao na Tviteru: „Uradio sam gotovo nemoguću stvar za republikanca: lagano sam pobedio na predsedničkim izborima! Sada je poreska prijava ponovo tema?“.

Posle više od 40 godina, Tramp je prvi predsednički kandidat republikanaca ili demokrata koji nije objavio poresku prijavu, niti je ispunio predizborno obećanje da će je objaviti.

„Neko bi trebalo da ispita ko je platio za jučerašnje male organizovane skupove. Izbori su završeni“, napisao je Tramp na Tviteru.

Hiljade ljudi su u subotu protestovale u gradovima širom SAD, zahtevajući od predsednika da objavi svoje prihode i poresku prijavu, kako bi javnost mogla da ima uvid u njegove poslovne veze, i da utvrdi da li je povezan sa drugim državama.

Protesti su izbili 15. aprila, kada je obično rok za predaju poreskih prijava u SAD, ali je on ove godine zbog Uskrsa pomeren za 18. april.

Demonstracije u više od deset američkih gradova bile su uglavnom mirne, a na protestu u Berkliju u Kaliforniji izbila je tuča demonstranata i Trampovih pristalica zbog koje je policija uhapsila najmanje 20 ljudi.

Tramp je rekao da birači ne mare za njegovu poresku prijavu, dok su demonstranti rekli da se nadaju da će ga jučerašnji protesti ubediti u suprotno.

Američka Demokratska stranka zalaže se da se, umesto neformalnog pravila koje je važilo četiri decenije, predsednik SAD i svi predsednički kandidati dve velike stranke zakonom obavežu da objave svoje poreske prijave za prethodne tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.