U trendu

Tramp pomilovao bivše saradnike Manaforta i Stouna

VAÅ INGTON – Američki predsednik Donald Tramp u sredu je dao puno pomilovanje bivÅ¡em menadÅŸeru svoje kampanje Polu Manafortu i bivÅ¡em savetniku RodÅŸeru Stounu, čime je praktično „obrisao“ najvaÅŸnije sudske presude donete u okviru duge istrage o meÅ¡anju Rusije u američke izbore 2016.

Tramp je takođe pomilovao Čarlsa KuÅ¡nera, trgovca nekretninama i oca DÅŸereda KuÅ¡nera, koji je oÅŸenjen predsednikovom ćerkom Ivankom.

To je druga serija pomilovanja koja je Tramp izdao u dva dana. Vest je objavljena nakon Å¡to je predsednik stigao u Palm Bič na Floridi, gde će provesti praznike, a sa njim je putovao i DÅŸered KuÅ¡ner.

Tramp je ukupno izdao pomilovanja 26 pojedinaca i delimično ili kompletno ukinuo kazne joÅ¡ tri osobe. BliÅŸeći se kraju svog mandata, 20. januara, Tramp je sada izdao puno pomilovanje četiri optuÅŸenika iz istrage koju je vodio specijalni tuÅŸilac Robert Maler.

Pored Manaforta i Stouna, Tramp je pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i bivšeg savetnika Dşordşa Papadopulosa.

Kancelarija okruÅŸnog tuÅŸioca na Menhetnu, koja pokuÅ¡ava da podigne optuÅŸnicu protiv Manaforta u Njujorku zbog finansijskih malverzacija i drugih krivičnih dela, saopÅ¡tila je da će nastaviti da ulaÅŸe ÅŸalbe i traÅŸe podizanje optuÅŸnice.

Taj zahtev je bio odbačen zbog pravila da istoj osobi ne moÅŸe dva puta da se sudi po istoj ili sličnoj optuÅŸnici, nakon Å¡to su jednom oslobođeni optuÅŸbi.

Trampovim pomilovanjem, Manafort, dugogodiÅ¡nji republikanski operativac, poÅ¡teđen je sluÅŸenja većeg dela zatvorske kazne od sedam i po godina.

Sedamdesetogodišnji Manafort bio je prvi čovek iz Trampovog uşeg kruga protiv koga je Maler podigao optuşnicu u okviru istrage ruskog mešanja u izbore.

U saopštenju koje je objavio njegov advokat, Manafort je izrazio zahvalnost Trampu.

„Gospodine predsedniče, moja porodica i ja vam zahvaljujemo na predsedničkom pomilovanju koje ste mi dali. Reči ne mogu da iskaÅŸu naÅ¡u zahvalnost.“

Stoun je osuđen u novembru 2019. u VaÅ¡ingtonu, poÅ¡to je lagao pod zakletvom članove Kongresa koji su takođe istraÅŸivali ruskog meÅ¡anje u izbore 2016.

Tramp ga je pomilovao u julu, dan pre nego Å¡to je trebalo da počne da sluÅŸi zatvorsku kaznu od tri godine i četiri meseca. U svom saopÅ¡tenju, Stoun se zahvalio Trampu Å¡to je potpuno „obrisao krivičnu presudu kojoj je bio podvrgnut na suđenju u stilu sovjetske ere, na osnovu politički motivisanih optuÅŸbi.“

Čarls KuÅ¡ner je bio osuđen na dve godine zatvora nakon Å¡to je 2004. godine priznao krivicu za 18 tački izbegavanja plaćanja poreza, vrÅ¡enja utiucaja na svedoke i davanja nezakonitih političkih donacija. Čovek koji je tada bio tuÅŸilac i vodio postupak protiv Čarlsa KuÅ¡nera bio je Kris Kristi, sada bivÅ¡i guverner Nju DÅŸersija, koji je takođe bio Trampov savetnik.

Kako podseća CNN, Kristi je izjavio da je KuÅ¡nerov slučaj bio jedno od „najdegutantnijih krivičnih dela“ kojima se bavio u karijeri tuÅŸioca. Tokom suđenja, Čarls KuÅ¡ner je priznao da je, da bi se osvetio svom zetu koji je sarađivao sa tuÅŸilaÅ¡tvom, iznajmio prostitutku da ima seks sa njim u motelskoj sobi a zatim poslao video snimak svojoj sestri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.