U trendu

Tramp poručio Evropi: „Ne računajte na nas“

Poruka novog predsednika SAD Donalda Trampa saveznicima u Evropi bila je jasna i jednostavna – ne računajte na nas, piše portal “Politiko”, a prenosi Jutarnji list.

“Mnogo decenija smo obogaćivali stranu industriju na račun američke, pomagali vojske drugih država i dopuštali tužno slabljenje naše. Branili smo granice drugih država, umesto da branimo svoje. I potrošili smo milijarde dolara u inostranstvu, dok je zanemarena američka infrastruktura propadala”, rekao je Trump u svom inauguracionom govoru.

I pre preuzimanja dužnosti Tramp je izjavio da je NATO zastareo, hvalio je ruskog predsednika Putina i javno izjavio da mu nije bitno hoće li EU preživeti.

U svom govoru nijednom rečju nije ublažio strahove koji se šire Evropom, a nije pomenuo ni NATO, ni EU.

Kako se navodi, najveći strah evropskih političara je da će Tramp postići sporazum s Rusijom koji bi izolovao Evropu.

Jedna od teorija je da bi Trampovi prioriteti inostrane politike mogli da budu obuzdavanje Kine i borba protiv Islamske države.

Ako Tramp odluči da uključi Putina u te planove, Evropa bi mogla da bude izostavljena, prepuštena ruskim pretnjama, a tada bi države mogle da počnu da sklapaju nova savezništva unutar regiona, što bi moglo da stvori podele na kontinentu.

“Sami temelji su u pitanju. Ako sigurnosne garancije Amerike za Evropu više nisu bezuslovne, NATO bi mogao da se uruši. To bi moglo da dovede do rastvaranja EU i evra”, rekao je Jan Tašu, direktor Ričard Holbruk foruma u Berlinu i dodaje da taj scenario za sada nije verovatan.

“Politiko” navodi da bi ključni signal za Evropu mogao da bude prvi državnicki susret Donalda Trampa – hoće li biti s nekim od evropskih lidera poput Angele Merkel ili s Putinom?

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.