U trendu

Tramp postavio Grenela na čelo svih obaveštajnih službi

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp imenovao je ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

„Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš veoma poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Predsednik SAD je zahvalio dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora obaveštajne službe Džou Megvajeru koji je na toj funkciji bio od avgusta.

Grenel će biti nadležan za 17 obaveštajnih agencija SAD, među kojima su CIA, FBI, Vojno obaveštajna agencija, NSA…

Imenovanje za vršioca dužnosti znači da Grenel neće morati da bude potvrđen u Senatu, navodi AP.

Vest o izboru Grenela koju je prvi preneo „Njujork tajms“ dolazi uoči isteka roka 11. marta da imenuje novog direktora obaveštajnih službi ili novog vršioca direktora jer po federalnom zakonu Megvajer ne može da ostane na toj funkciji posle tog datuma, navodi CNN.

Očekuje se da će Grenel na toj poziciji biti samo par meseci, rekli su dobro upućeni izvori za CNN.

Jedan od izvora rekao je CNN da će Grenel imati tu funkciju oko 90 dana i da je prihvatio posao znajući to.

Teoretski, Tramp bi to vreme mogao da iskoristi da nastavi potragu za pravim direktorom obaveštajnih agencija.

„Ovo je samo kratkotrajna stvar“, rekao je jedan izvor.

Drugi izvor navodi da su neki republikanci nezadovoljni njegovim ambasadorskim radom tako da „nema načina da bude potvrđen“ u Senatu.

Ipak, njegovo imenovanje omogućava Trampu da trenutno postavi lojalnog čoveka na tu funkiciju dok smišlja dugoročno rešenje.

Imenovanje Grenela naišlo je na kritike prevashodno zbog njegovog neiskustva u obaveštajnim poslovima.

Demokratski senator iz Virdžinije Mark Vorner, član odbora za obaveštajne poslove Senata, rekao je da je Tramp „izabrao pojedinca bez ikakvog obaveštajnog iskustva da bude na čelu obaveštajne zajednice u kapacitetu vršioca dužnosti“, prenosi AP.

Vorner takođe navodi da Tramp pokušava da zaobiđe Senat.

„Obaveštajna zajednica zaslužuje stabilnost i iskusnu osobu da je vodi u vreme snažnih nacionalnih i globalnih bezbednosnih izazova“, dodao je on.

Grenel se oglasio na Tviteru, gde je retvitovao tvit američkog predsednika, kao i republikanca Kevina Mekartija, koji je naveo da je Grenel odličan izbor i da je dokazao da se bori za svoju zemlju.

On je retvitovao i kongresmena Meta Geca koji je napisao da pre pedeset godina gej osoba nije mogla da radi u obaveštajnoj zajednici, a da je sada Grenel, koji se otvoreno izjašnjava, imenovan za vršioca dužnosti Nacionalne obaveštajne službe.

Mediji konstatuju da će Grenel biti prvi član Trampovog kabineta koji se otvoreno izjašnjava kao gej.

Grenel je, inače, od oktobra i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine.

On je, pre petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona, i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savet bezbednosti izdejstvuju promenu Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar