U trendu

Tramp pozvao Kongres da odbaci politiku osvete i otpora

Predsednik SAD Donald Tramp je u svom govoru o stanju nacije u Kongresu pozvao da se odbaci politika osvete, otpora i odmazde, i upozorio osnažene demokrate da bi „smešne partijske istrage“ njegove administracije i njegovog poslovanja mogle da štete američkoj privredi u usponu.

Ovogodišnji govor o stanju nacije Tramp je održao u kritičnom trenutku svog predsedništva kada ga čeka još dve godine vlasti koji će odlučiti da li će biti reizabran za drugi mandat ili će napustiti predsedništvo posle prvog.

Tramp je pozvao na zajedničko delovanje obe partije u svom prvom obraćanju podeljenom Kongresu, gde demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu. Njegov poziv je u suprotnosti sa svadjalačkom atmosferom kojoj je sam doprineo, kao i sa željom većine demokrata da blokiraju neke njegove planove tokom naredne dve godine, navodi agencija AP.

Žene demokrate su došle obučene u belo, što je izgledalo kao more belog u Kongresu, u sećanju na sifražetski pokret početkom 20. veka.

On je nastojao da u govoru ojača podršku demokrata koja se delimično okrnjila tokom nedavne blokade savezne vlade zbog neslaganja o finansiranju zida na granici sa Meksikom i unapred se branio od demokrata koji se spremaju za novu rundu istraga u svaki aspekt njegove admnistracije.

„Ako će biti mira i zakona, ne može biti rata i istraga“, rekao je Tramp.

Tramp je dao dugu odbranu o svojoj nameri da izgradi zid na granici sa Meksikom, oko koga se demokrate ne slažu, a i republikanci su sve manje spremni da dozvole da se blokira vlada da bi on ostvario obećanje iz predsedničke kampanje.

„Ja ću ga izgraditi“, rekao je Tramp, ali nije dao ultimatume oko toga kako će obezbediti sredstva.

„Pozivam vas da odbranite vrlo opasnu južnu granicu iz ljubavi i posvećenosti prema našim sugradjanima i našoj zemlji“, rekao je on i opisao mračnu sliku rizika koji Amerikanci imaju zbog ilegalne imigracije.

Tramp se osvrnuo na velike američke momente, govoreći o sletanju na Mesec i oslobadjanju Evrope od Nacista. On je predvodio u pevanju pesme za srećan rodjendan preživelom iz holokausta koji je sedeo pored prve dame Melanije Tramp.

„Zajedno predstavljamo najizvanredniju naciju u celoj istoriji. Šta ćemo raditi sa ovim momentom, kako će on biti zapamćen“, rekao je Tramp.

Predsednik SAD je nabrojao niz pitanja koja podržavaju obe partije uključujući jačanje infrastrukture, smanjenje cena lekova i borbu protiv raka kod dece.

On je govorio i svojoj političkoj bazi kako oštrom retorikom o imigraciji tako i pozivu Kongresu da usvoji zakone kojim se zabranjuje abortus u odmakloj trudnoći.

Veliki deo govora bio je posvećen spoljnoj politici, najavio je detalje o svom drugom sastanku sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom, na samitu 27. i 28. februaru u Vijetnamu.

Na prvom samitu dato je samo opšte obećanje Severne Koreje da će se denuklearizovati, ali Tramp je rekao da je njegov prilaz Pjongjangu učinio SAD bezbednijom zemljom.

„Da nisam izabran za predsednika SAD, mi bi sada po mom mišljenju bili u velikom ratu sa Severnom Korejom“, rekao je on.

Osudio je politička previranja u Venecueli i izjavio da „Amerika nikad neće biti socijalistička zemlja“, u opasci koja je moguće uperena na istaknute demokrate koji se identifikuju kao socijalisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.