U trendu

Tramp presekao, saopštio Makronu: Izlazimo iz sporazuma sa Iranom

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makrom i obavestio ga da će objaviti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, piše „Njujork tajms“ pozivajući se neimenovani izvor za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem tog razgovora.

Rojters je preneo saopštenje iz Makronovog kabineta da su Tramp i francuski predsednik razgovarali danas telefonom o temama vezanim za mir i stabilnost na Bliskom istoku, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Agencija je ranije prenela izjavu neimenovanog nemačkog zvaničnika da su izaslanici Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Evropske unije i Irana razgovarali danas u Briselu o nuklearnom sporazumu.

Rojters navodi da je sastanak održan uoči očekivanog obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa u kojem on treba da objavi da li će povući svoju zemlju iz međunarodnog sporazuma s Iranom.

„Mi smo nedeljama u najbližem kontaktu, posebno sa partnerima iz E-3 (Francuska i Britanija), od radnog nivoa do ministara spoljnih poslova. Narednih dana će takođe biti važno da se ostane u razgovorima sa svim stranama kako bi se izbegla nekontrolisana eskalacija“, rekao je ovaj zvaničnik.

Iran ne bi prihvatio bilo kakve zahteve van onih koji su dogovoreni nuklearnim sporazumom sa svetskim silama, izjavio je prethodno za Rojters neimenovani visoki iranski zvaničnik.

Agencija navodi da je zvaničnik to rekao nekoliko sati uoči obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa u kojem on treba da objavi da li će povući svoju zemlju iz sporazuma s Iranom.

„Evropski potpisnici pokušavaju da ubede Trampa da ostane u sporazumu, ali treba da znaju da Iran nikada neće prihvatiti bilo kakav zahtev van sporazuma“, kazao je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti zbog osetljivosti teme.

Iranski zvaničnik je poručio da „Tramp treba da zna da je on odgovoran za sve posledice u slučaju propasti sporazuma“.

„Iran je uvek bio posvećen međunarodnim obavezama“, rekao je ovaj zvaničnik.

Njujork Tajms: Tramp telefonom obavestio Makrona o povlacenju

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makrom i obavestio ga da će objaviti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, piše „Njujork tajms“ pozivajući se neimenovani izvor za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem tog razgovora.

„SAD se spremaju da vrate sve sankcije od kojih su odustale u okviru nuklearnog sporazuma – i uz to nametnu dodatne ekonomske kazne“, rekao je taj izvor.

List navodi da je druga osoba upoznata sa pregovorima o opstansku sporazuma s Iranom iz 2015, potpisanog u vreme administracije Baraka Obame, kazala da su pregovori propali zbog Trampovog insistiranja na oštrim ograničenjima iranske proizvodnje nuklearnog goriva nakon 2030. godine i pojasnila da aktuelni sporazum predviđa ukidanje toh ograničenja.

Navodi se da Tramp planira da odluku formalno saopšti u Beloj kući u 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.