U trendu

Tramp proglašen rasistom: Burna sednica Kongresa, predsednica dramatično napustila salu (video)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, „rasistički“ komentari predsednika Donalda Trampa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica, a za rezoluciju su glasale sve demokrate i četvoro republikanaca.
Rezolucijom, usvojenom sa 240 prema 187 glasova, snažno se osuđuju Trampovi„rasistički komentari koji su legitimizovali i povećali strah i mržnju prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa“, prenosi Tanjug.

​Samo glasanje je bilo na rubu incidenta, prenosi RT, jer je predsedavajuća Kongresa Nensi Pelosi u znak protesta u jednom trenutku napustila sednicu.

Svaki član ove institucije, bio on demokrata ili republikanac, trebalo bi da nam se pridruži u osudi predsednikovih rasističkih tvitova. Bilo šta manje od toga predstavljalo bi šokantno odbijanje naših vrednosti i sramotno odustajanje od naše zakletve da štitimo američki narod, rekla je Pelosijeva.

​Te ocene odmah su isprovocirale republikance među kongresmenima.

Republikanac Dag Kolins zahtevao je da se ove ocene Pelosijeve izbrišu iz zapisnika zbog narušavanja pravila Kongresa kojima se zabranjuju lični napadi na predsednika ili druge zakonodavce. U ovoj inicijativi mu se pridružio i republikanac Emanuel Kliver.

Dok su članovi Kongresa raspravljali o mogućnosti brisanja njenih ocena iz zapisnika, Nensi Pelosi je dramatično napustila zasedanje.

​Tramp je ranije poručio da članice Kongresa treba da napuste SAD „ako nisu zadovoljne“ a jedan novinar ga je pitao kuda bi trebalo da odu.

„To je na njima. Gde god žele – ili mogu da ostanu“, odgovorio je predsednik za vreme sastanka kabineta i dodao da treba da vole, a ne da mrze zemlju.

Tramp je, držeći parče papira, rekao da ima „spisak stvari koje su rekle te članice Predstavničkog doma, koje su tako loše, tako strašne da ne želi da ih pročitam“.

Nekoliko sati pre toga, Tramp je na Tviteru napisao da „u njemu nema ni trunke rasizma“.

Tramp je, počevši od nedelje, više puta napadao četiri članice Predstavničkog dom Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, od kojih nijedna nije belkinja.

Republikanci, koji su manjina u Predstavničkom domu, su – međutim – osudili rezoluciju.

„Sve je to politika“, istakao je republikanski lider u donjem domu Kongresa Kevin Mekarti, dok je kongresmen Stiv Skalis, drugi po rangu republikanac u Predstavničkom domu zaljučio da je to „samo još jedna prilika da se napadne predsednik“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar