U trendu

Tramp: Radnici javnih službi koji rade bez plate su patriote

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je stotine hiljada radnika federalnih javnih službi koji rade bez plate tokom delimičnog zatvaranja vlade „velikim patriotama“, ali i dalje nema napretka ka okončanju rekordnog zatvaranja četvrtine vladinih operacija.

Tramp je u ponedeljak na Tviteru napisao da se zahvaljuje svima koji teško rade za svoju zemlju i ne dobijaju platu i ponovo pozvao na izgradnju zida na granici SAD i Meksika.

„Svim sjajnim ljudima koji rade tako teško za svoju zemlju i koji ne dobijaju platu ja kažem, Hvala vam – Vi ste velike patriote! Mi sada moramo da radimo zajedno, nakon decenija zloupotreba, da konačno ispravimo humanitarnu, i krizu kriminala i droge na našoj Granici. Pobedićemo ubdeljivo!“, napisao je Tramp.

Oko 800.000 federalnih radnika pogođeno je zatvaranjem, od kojih više od polovine mora da nastavi da radi bez plate, a ostali su poslati kućama.

Ali, taj broj bi mogao da se promeni pošto radnici pogođeni nedobijanjem plate traže alternativne izvore prihoda. Administracija za bezbednost transporta (TSA) saopštila je u ponedeljak da više od 10 odsto kontrolora prtljaga na aerodromima ne dolazi na posao, u poređenju sa 3,1 odsto u istom periodu lane.

Radnici TSA među onima su koji nisu plaćeni tokom delimičnog zatvaranja, prenosi Glas Amerike.

Tokom vikenda, Tramp je ponudio kompromis za rešavanje blokade rada vlade nastale zbog spora sa demoratskim zakonodavcima po pitanju njegovog zahteva za odobravanjem 5,7 milijardi dolara za izgradnju izda koji bi suzbio ilegalnu imigraciju.

U zamenu za izgradnju zida, Trampov plan poziva na tri godine zaštite od deportacije za stotine hiljada imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju dok su bili deca, kao i produžetak zaštićenog statusa za ljude koji su pobegli iz zemalja Latinske Amerike i Afrike zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Demokrate odbijaju zid na granici kao neefikasan i nemoralan, a predsedavajuća Predstavničkim domom, Nensi Pelosi, kaže da Trampov predlog nije polazna osnova.

Oni žele da Tramp i republikanci pristanu da prvo otvore vladu, a da se nakon toga raspravlja o inicijativama povodom bezbednosti na granici, ali ne specijalno o zidu.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da planira da iznese Trampov predlog na glasanje ove nedelje, mada će mu biti potrebna podrška demokrata kako bi predlog bio usvojen.

Pelosi je rekla da planira glasanje ove nedelje o uvođenju novih sudija za imigraciju i novcu za skenere za vozila i drogu na graničnim prelazima.

Predstavnički dom već je usvojio nekoliko mera koje bi omogućile otvaranje vlade, ali Mekonel je odbio da ih stavi na glasanje u Senatu, rekašvi da neće razmatrati ni jedan zakon koji Tramp ne bi podržao.

Tramp je potom na Tviteru objavio da su Nensi Pelosi i neke demokrate odbile njegov predlog čak i pre nego što je govorio.

„Oni ne vide kriminal i drogu, oni samo vide 2020. – kada neće pobediti. Najbolja ekonomija! Trebalo bi da urade pravu stvar za zemlju i dozvolje ljudima da e vrate na posao“, naveo je Tramp.

Nita Lovi, demokratska članica Kongresa i predsedavajuća Komitetom Predstavničkog doma za izdvajanja, saopštila je da „prosto ne postoje razlozi“ za nastavak blokade rada vlade, dok dve strane „vode kompleksnu političku diskusiju“.

Ona je rekla da zaštita imigranata od deportacije „jeste prava stvar“.

Lovi kaže da Tramp „greši držeći ih kao taoce zbog novca za rasipnički zid, koji bi mogao da bude bolje potrošen na efikasnije mere zaštite granice“.

„Predsednikova ponuda trgovine – privremena zaštita za neke imigrante u zamenu za proćardani zid – nije prihvatjiva“, istakla je ona.

Republikanci drže 53 od 47 mešta u Senatu, ali glavni zakoni u tom domu gotovo uvek zahtevaju većinu od 60 glasova. Nije jasno da li će Tramp biti u mogućnosti da ubedi najmanje sedam demokrata da glasaju za njegov predlog.

Čak i ako Senat odobri Trampov plan, on će doživeti poraz u Predstavničkom domu. Pobeda u Senatu bi za Trampa, međutim, izdejstvovala nove pregovore o njegovom planu zašitete granice zidom i o ponovnom otvaranju vlade, dok federalni radnici u petak propuštaju već drugu isplatu plate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar