U trendu

Tramp se na praznik Dan rada obrušio na sindikalnog vođu

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp započeo je državni praznik Dan rada, koji se obeležava svakog prvog ponedeljka u septembru, napadom na lidera krovne sindikalne organizacije AFL-CIO Ričarda Trumku, koji je predsednika oštro kritikovao u jednom televizijskom nastupu.

Tramp je tvitovao danas da je Trumka „jadno predstavio svoj sindikat na televiziji ovog vikenda“, dodavši da je „lako je shvatiti zašto sindikati rade tako loše“, prenosi agencija AP.

Napad predsednika usledio je nakon što je Trumka ovog vikenda u tv emisiji „Foks NJuz nedeljom“ rekao da napori za preoblikovanje Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) treba da obuhvate i Kanadu.

Trumka, čija je organizacija krovno udruženje za većinu sindikata, ocenio je da su ekonomije Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika „integrisane“ i da je „vrlo teško sagledati kako će funkcionisati ako Kanada ne bude u sporazumu“.
Tramp je u subotu na Tviteru napisao da „nije politički neophodno“ da Kanada ostane u NAFTA-i, podseća AP i dodaje da je, međutim, upitno da li Tramp može jednostrano da isključi Kanadu iz tripartitnog sporazuma bez odobrenja Kongresa. Svaki takav potez bi se verovatno suočio sa dugotrajnim pravnim i kongresnim osporavanjima.
Pregovori Trampove administracije o ostanku Kanade u preobraženom trgovinskom bloku treba da budu nastavljeni ove nedelje, a Vašington i Otava pokušavaju da izađu iz ćosrokaka u kojem su se našli zbog pitanja poput kanadskog tržišta mlečne industrije i američkih nastojanja da zaštiti farmaceutske kompanije od kanadskih rivala koji proizvode generičke lekove.
Tramp želi da trgovinski sporazum bude finalizovan do 1. decembra.
Trumka je na televiziji takođe rekao da: „stvari koje je (Tramp) učinio na štetu radnika prevazilaze ono što je uradio da bi pomogao radnicima“, tvrdeći da Tramp nije prošao kroz infrastrukturni program i da je ukinuo propise koji će nas „koštati radnih mesta“.

Na pitanje o niskoj stopi nezaposlenosti i ekonomskom rastu, Trumka je rekao da su ti pokazatelji dobri, „ali su plate niže od prvog ove godine, cene gasa su porasle od prvog ove godine. Dakle, radnicima generalno nije dobro“.

Tramp se danas hvalio ekonomskim učincima, rekavši: „Našoj zemlji ide bolje nego ikada ranije, pri čemu je stopa nezaposlenosti rekordno niska. Radniku u Americi je bolje nego ikada pre. Srećan Dan rada!“.

AP navodi da stopa nezaposlenosti u SAD od 3,9 odsto nije najbolja ikada, već da je blizu 18-godišnjeg minimuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.