U trendu

Tramp: Velika pobeda, pokušavaju da pokradu izbore

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je ostvario veliku pobedu na izborima i optužio protivnike iz Demokratske stranke da pokušavaju da ih pokradu.

„Odlično stojimo, ali oni pokušavaju da pokradu izbore. Nikada im to nećemo dozvoliti. Birači ne mogu da glasaju nakon što se biračka mesta zatvore“, napisao je Tramp na Tviteru.

On je prethodno na Tviteru napisao da je ostvario „veliku pobedu“ i najavio da će uskoro održati govor.

Trampov protivnik, kandidat demokrata Džozef Bajden, obratio se pristalicama i rekao da je na putu da pobedi na izborima.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Tramp je do sada osvojio 213 elektora, a Bajden 224.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

Tramp i Bajden još vode neizvesnu trku u preostalim ključnim saveznim državama, Arizoni, Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Da bi ostao predsednik, Tramp svakako mora da zadrži Severnu Karolinu i Džordžiju, a zavisno od ishoda u Arizoni, mora da pobedi i u jednoj ili dve od tri ključne države Srednjeg Zapada (Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin) koje su odlučile ishod prošlih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar