U trendu

Tramp vratio u život naftovode koje je Obama odbacio

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas dekrete kojima se oživljavaju projekti izgradnje naftovoda Kistoun XL (Keystone XL) i Dakota akses pajplajn (DAPL), ali je naglasio da će ovi projekti biti predmet ponovnih pregovora, javlja agencija AP.

Tramp je, nakon potpisivanja dekreta, rekao da će biti ponovnih pregovora o naftovodima i da će, ukoliko ih narod odobri, oni biti izgrađeni.

Tramp je, takođe, potpisao ukaz prema kom će u izgradnji naftovoda u SAD biti obavezno korišćenje američkog čelika, izvestila je agencija Rojters.

Bivši američki predsednik Barak Obama je u novembru 2015. godine odbacio planove za izgradnju naftovoda Kistoun, posle sedmogodišnjih protesta grupa za zaštitu životne sredine protiv tog projekta.

Naftovod Dakota, vredan 3,8 milijardi dolara, takođe je naišao na oštro protivljenje ekoloških aktivista, koji su mesecima protestovali protiv plana da se naftovod položi ispod jednog jezera u blizini indijanskog rezervata Severna Dakota, tvrdeći da takav projekat ugrožava vodne resurse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.