Trampov intervju Njujork tajmsu – o nacističkim pozdravima, Hilari…

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp se distancirao od ekstremno desničarske grupe koja ga je podržala i održala proslavu njegove pobede uz nacističke pozdrave.

On je rekao da osuđuje takve pozdrave.

Tramp je to rekao u intervjuu Njujork tajmsu odgovarajući na pitanje o događaju u petak uveče kada su prisutni uzvikivali nacističke pozdrave dok su proslavljali njegovu pobedu.

U SAD su se danas povećali apeli građana da Tramp osudi tu ekstremno desničarsku grupu koja mu je izrazila podršku.

„Tramp koji se često obraća javnosti putem Tvitera nije komentarisao reakcije oko 200 belih nacionalista ekstremne desnice koji su se za vikend okupili u Vašingtonu da proslave njegovu pobedu na proslavi na kojoj su bili sve neonacisti i antisemiti“, preneo je list Njujork tajms u uvodniku.

List je ocenio da Tramp, koji je tu grupu izvukao iz senke, ima zadatak da osudi takvu otrovnu propagandu.

Ta grupa koja sebe naziva Institutom za nacionalnu politiku održala je proslavu u centru koji se nalazi u blizini Bele kuće. Jedan od organizatora Ričard Spenser održao je govor koristeći nemačku reč „hajl“ (heil) koju su koristili nacisti dok su ostali odgovorili nacističkim pozdravom.

Tramp je u intervjuu izrazio i „otvorenost“ prema sporazumu o klimatskim promenama za koji je tokom predizborne kampanje rekao da će ga povući i da je globalno zagrevanje „prevara“, preneo je Njujork tajms.

„To pratim vrlo pažljivo. Ostajem otvoren prema tom pitanju“, rekao je Tramp u intervjuu za njujorški dnevnik.

Američki predsednik je rekao da postoji „veza između ljudske vrste i klimatskih promena“ i dodao da ostaje da se utvrdi u kojoj meri i kakva je ta veza.

Prema njegovim rečima, treba utvrditi koliko će američka preduzeća potrošiti novca za primenu sporazuma i kako će to uticati na kompetitivnost na tržištu.

Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da je globalno zagrevanje „prevara“ i dodao da sporazum o klimatskim promenama treba „poništiti“.

Pariski sporazum o klimi potpisalo je više od 190, a formalno potvrdilo više od 100 zemalja, uključujući SAD.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nema mnogo volje za dalju istragu o njegovoj donedavnoj demokratskoj rivalki Hilari Klinton, mada nije sasvim „uklonio sa stola“ tu opciju, navodi novinar Njujork tajmsa na svom nalogu na Tviteru.

Upitan da li bi isključio istragu o Klintonovoj zbog dobrotvornih fondacija njene porodice ili zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila državna sekretarka, Tramp je u intervjuu za Njujork tajms odgovorio „ne“.

On je, međutim, istakao da ne želi da „naudi Klintonovima“ i da želi da nastavi dalje.

„Ne razmišljam o tome da se vraćam i sprovedem tako nešto“, poručio je Tramp.

Njegova savetnica Kelijen Konvej rekla je ranije danas da Tramp neće vršiti pritisak da se nastavi istraga povodom toga što je Klintonova koristila privatni server za mejlove dok je bila državna sekretarka i u vezi sa Klinton fondacijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike