U trendu

Trampova administracija nije prijavila više od 100 poklona stranih državnika

VAŠINGTON – Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa nije prijavila više od 100 poklona stranih država u vrednosti većoj od četvrt miliona dolara, navedeno je u izveštaju američke vlade.

Nekoliko poklona nestalo je iz Bele kuće, kao što je Trampova slika u prirodnoj veličini koju je dobio od predsednika Salvadora i palice za golf od premijera Japana, prenosi danas Gardijan.

Izveštaj navodi brojne neprijavljene predmete, među kojima je 16 poklona iz Saudijske Arabije ukupne vrednosti više od 45.000 dolara, među kojima je i bodež u vrednosti 24.000 dolara, kao i 17 poklona iz Indije koji uključuju skupe manžetne, vazu i model Tadž Mahala od 4.600 dolara.

Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zahteva da pokloni iznad 480 dolara koje su strani zvaničnici dali predsedniku, potpredsedniku i njihovim porodicama moraju biti prijavljeni Stejt departmentu.

U izveštaju Predstavničkog doma demokrata, koji se poziva na evidenciju Stejt departmenta, navodi se da je broj poklona koje su prijavili Tramp i njegova porodica manji od broja koji su objavili prethodni predsednici.

Iako je Bela kuća prijavila neke poklone Stejt departmentu između 2017. i 2019. godine, nije prijavila više od 100 stranih poklona ukupne vrednosti preko 250.000 dolara, stoji u izveštaju.

Takođe je navedeno da savezni zvaničnici nisu uspeli da lociraju Trampovu sliku u prirodnoj veličini koju je, prema internoj prepisci Bele kuće, naručio predsednik Salvadora i koju je isporučio američkoj ambasadi u Salvadoru kao poklon Trampu neposredno pre izbora 2020.

Američki ambasador u Salvadoru je, kako se navodi, upozorio američke zvaničnike o poklonu i zatražio pomoć za njegovu isporuku.

U izveštaju se ističe da „ne postoje zapisi o raspolaganju slikom“ od strane Nacionalne uprave za arhive i evidenciju ili Uprave za opšte službe, ali da neki zapisi ukazuju na to da je možda prebačena na Floridu u julu 2021. kao lično vlasništvo Trampa.

Hiljade dolara u palicama za golf koje je Trampu 2018. i 2019. dao Šinzo Abe, tadašnji premijer Japana, takođe se nisu evidentirani.

Izveštaj na 15 stranica je rezultat jednogodišnje istrage o Trampovom propustu da prijavi strane poklone dok je bio na vlasti.

„Današnji preliminarni nalazi ponovo ukazuju na drsko nepoštovanje vladavine prava od strane Trampove administracije i njeno sistematsko pogrešno rukovanje velikim poklonima stranih vlada, uključujući mnoge raskošne personalizovane poklone koji znatno premašuju zakonsku granicu vrednosti, ali nikada nisu prijavljeni – neki koji još uvek nedostaju danas”, naveo je kongresmen Džejmi Raskin u saopštenju.

On je takođe rekao da će komitet „ostati posvećen praćenju činjenica kako bi utvrdio u kojoj meri je bivši predsednik Tramp prekršio zakon ili ustav kada nije prijavio poklone i preuzeo vredne predmete bez plaćanja fer tržišne cene za njih.”

Trampov portparol Stiven Čang, izdao je saopštenje u kojem tvrdi da su „mnogi artikli primljeni ili pre ili posle administracije“, prenosi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.