U trendu

Transparensi internešenel: Mađarska najkorumpiranija u EU

BRISEL – U Evropskoj uniji Mađarska ima najgori indeks korupcije u javnom sektoru, ocenjuje se u najnovijem izveštaju organizacije Transparensi internešenel.

Sa ocenama u rasponu od 42 do 46 od mogućih 100, Mađarska, Bugarska i Rumunija su daleko iza skandinavskih zemalja.

Prema Indeksu percepcije korupcije nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije za 2022. godinu, Danska je proglašena najboljom sa indeksom 90, a za njom su Finska (87) i Švedska (83).

Danska i Finska su takođe na vrhu svetske rang liste, a Finska se izjednačava sa Novim Zelandom (87), zahvaljujući svojim „snažnim demokratskim institucijama i poštovanju ljudskih prava“, dok su Sirija i Južni Sudan (13) i Somalija (12), kao zemlje „umešane u dugotrajne sukobe“, na dnu te liste.

Luksemburg, Velika Britanija i Austrija su zabeležile značajan pad u odnosu na 2017. godinu, dok je Irska jedina zemlja članica EU čija se ocena poboljšala.
Moldavija, koja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU, takođe je poboljšala svoj rezultat.

Sa ocenom 28, Rusija ima jedan od najnižih rezultata u Istočnoj Evropi, a rat u Ukrajini ocenjuju kao „oštar podsetnik na pretnju koju korupcija i odsustvo odgovornosti vlade predstavljaju za globalni mir i bezbednost“ , navodi se u saopštenju objavljenom uz izveštaj.

Ukrajinska ocena je nešto viša (33), ali ta zemlja „preduzima važne reforme i stalno napreduje“ od početka rata, tvrdi se u izveštaju.

Velika Britanija i Katar su na istorijskom minimumu ove godine, iako za Dohu izveštaj ne povlači direktnu vezu sa takozvanim korupcijskim skandalom „Katargejt“ koji je potresao Brisel.

Indeks koristi podatke ankete zasnovane na intervjuima sa stručnjacima i poslovnim ljudima iz različitih izvora (uključujući Svetsku banku i Svetski ekonomski forum) kako bi rangirao 180 zemalja širom sveta prema njihovom percipiranom nivou korupcije, na skali od nula, što znači visoko korumpiran, do 100.

Definicija „korupcije“ fokusira se na konkretne primere koji uključuju javne službenike, od podmićivanja do preusmeravanja javnih sredstava, kao i na sposobnost vlada da obuzda korupciju u javnom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar