U trendu

Transrodna žena pobedila konzervativnog republikanca i ušla u parlament Virdžinije

Demokratska kandidatkinja Danika Rem pobedom nad izrazito konzervativnim republikancem u Virdžiniji postala je prva transrodna osoba koja je izabrana u parlament neke savezne države SAD.

Bivša novinarka juče je na izborima za državni parlament Virdžinije pobedila Boba Maršala, jednog od poslanika s najdužim stažom, ali i jednog od najkonzervativnijih poslanika, koji je izmedju ostalog predložio zakon koji bi ograničavao gde transrodne osobe mogu da idu u toalet.

„Ovo je istorijski… Šalje poruku političarima da je politika netrpeljivosti gotova“, rekla je predstavnica demokrata Čarnil Hering.

Danika Rem je tokom kampanje otvoreno govorila o svom rodnom identitetu, ali to nije bilo u njenom fokusu. Najviše je govorila o radnim mestima, školama, i s posebnom žarom o saobraćajnim gužvama, preo je Asošiejted pres.

Ona je počela terapiju za promenu roda pre pet godina kada je imala 28 godina, a tokom kampanje je govorila da bi politika trebalo da bude otvorena za sve.

„Bez obzira kako izgledate, odakle dolazite, kome se klanjate i koga volite, ako imate dobre ideje za javnu politiku, ako ste kvalifikovani za položaj, imate sva prava da svoje ideje iznesete na sto“, rekla je ranije za AP.

Danika Rem, koja u slobodno vreme peva u metal bendu, postaće prva transrodna osoba koja je pobedila na izborima za državni parlament, navodi Viktori fand (Victory Fund) koji radi na izboru LBGTQ kandidata.

Njenj rival Bob Maršal predlagao je i ustavni amandman koji bi definisao brak kao odnos jednog muškarca i jedne žena, a predložio je i zakon koji bi zabranjivao gej osobama da služe u nacionalnoj gardi Virdžinije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.