U trendu

Treća sednica SBUN sutra zbog sukoba Izraela i Palestine

NJUJORK – Savet bezbednosti UN-a održaće 3. sednicu u ovoj nedelji o izraelsko-palestinskim sukobima, a za razliku od prethodnih, sastanak u petak treba da bude otvoren za javnost.

Tunis, Norveška i Kina zatražile su da se u petak zakaže još jedan vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN-a povodom pogoršanja neprijateljstava između Izraela i Palestinaca, uprkos stalnom američkom otporu da ovo telo preuzme aktivnu ulogu u rešavanju sukoba, prenosi „Tajms of Izrael“.

Na prethodnim sednicama, SAD su se suprotstavile zajedničkim izjavama SB za koje su navele da bi bile „nekorisne“ za obustavljanje nasilja, a nova sednica bi trebalo da bude javna uz učešće Izraela i Palestinaca, na osnovu izjava diplomata, navodi izraelski list.
Savet je od ponedeljka već održao dve video konferencije iza zatvorenih vrata, a SAD, bliski izraelski saveznik, usprotivile su se usvajanju zajedničke deklaracije, za koju su navele da neće pomoći u smirivanju tenzija.

Prema diplomati koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, Palestinci su lobirali da se i treći sastank SBUN održi za manje od nedelju dana, a Izrael je insistirao na tome da se Savet bezbednosti ne meša u sukob, što je zahtev sa kojim se Vašington do sada slagao.

Prema nekoliko izvora, 14 od 15 članova Saveta bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije ranije u sredu čiji je cilj smanjenje napetosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.