U trendu

Tredafilova imenovala sudije u predmetu protiv S. Mustafe

HAG – Sudije Specijalizovanih veca Kosova Roland Dekers, Mapi VeltFolju i Žilber Bitij imenovani su za članove pretresnog panela u slučaju koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu vodi protiv nekadašnjeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe.

Odluku o imenovanju sudija donela je predsednica suda Ekaterina Trendafilova, koja je za rezervnog sudiju imenovala Vladimira Mikulu.

Imenovanje je, kako se navodi u saopštenju suda, usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spisi predmeta protiv Saljiha Mustafe biti spremni za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja 2021.

Bivši oficir OVK Saljih Mustafa je prvi optuženik Haškog suda koji je uhapšen i protiv koga je počeo proces, a uhapšen je 24. septembra i dan kasnije je iz Prišitne prebačen u Hag.
Predmet protiv Mustafe je prvi koji je spreman za prosleđivanje jednom pretresnom panelu.

Sud u Hagu saopštio je da je Mustafa počinio zločine nad najmanje šest osoba na jednom imanju na Kosovu koje je služilo kao zatvor, dodajući da su „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“. Dodali su da je u periodu od 19. aprila jedan zatvorenik bio ubijen.
Sud je osnovan 2015. godine pod zvanicnim nazivom Specijalizovana veca Kosova. Mandat suda je da krivicno goni počinioce zločina na Kosovu 1998-2000, a proistekao je iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.