U trendu

Tri godine zatvora za Bečliju koji je pošao u džihad

Sud u Beču osudio je danas jednog 23-ogodišnjeg Austrijanca na tri godine zatvora zbog povezivnja sa teroristima.

Prema optužnici, osuđeni je pokušao da se priključi u Siriji radikalno islamističkoj Džabat Fataj al Šam, koja je ranije bila poznata kao Nusra Front.

On je 23.jula prošle godine uhapšen od strane turske policije u gradu Antakja na granici sa Sirijom, i nakon trodnevnog pritvora izručen Austriji.

Prema tužilaštvu, on je pokušao da sledi svog najboljeg prijatelja, koji je krajem maja iz Beča pošao za Siriju i koji je dospeo na ratište.

U Siriji je njegov prijatelj, rodom iz Avganistana, prošao obuku i onda pozvao svog druga iz Beča da mu se priključi.

„Poslao mi je fotografije sa zalaskom sunca i pričao kako je lepo i mirno tamo“, rekao je osuđeni pred sudom.

Zbog toga se odlučio da mu se priključi, ali navodno ne da ratuje, već da pomaže ljudima u nevolji, pozivajući se na Kuran u kojem stoji da se ne smeju ubijati ljudi.

Međutim, tu teoriju pobio je jedan njegov raniji prijatelj koji je preneo da je 23-ogodišnjak najavljivao pred polazak na put da će se boriti u Siriji, a i njegovi profili na socijalnim medijima ukazuju da je radikalizovan.

Inače optuženi je rodom iz Pakistana, ali je sa pet godina došao sa roditeljima u Austriju, gde je završio školu i dobio državljanstvo.

Pre četiri godine on je jedanaest meseci boravio u Pakistanu gde je posećivao školu Kurana.

Tada se, kako pretpostavlja tužilaštvo, radikalizovao i potom došao u Beč gde je primenjivao fundamentalistički pristup veri, te tražio džamije koje su poznate po ovakvom vidu propovedi.

Takođe se odevao po Kuranu i na ulici zastavljao muslimane kako bi im preneo svoje viđenje islama.

Sredinom jula je dao otkaz, pošto je radio u obezbeđenju objekata i kupio avionsku kartu za Istanbul, odakle ga je jedan taksista, koga je angažovao njegov prijatelj iz Sirije, odvezao do poganičnog regiona.

Turske vlasti su saznale o namerama Austrijanca da se priključi terorističkoj organizaciji i uhapsile su ga pre prelaska granice.

Suđenje je proteklo uz povećane mere bezbednosti, te su naoružani pripadnici policije čuvali sudnicu u kojoj je sudija izrekao presudu, a a neki od pripadnika specijalne policije su čak bili i u samoj sudnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar