U trendu

Troje dece u Indoneziji preminulo od nepoznatog hepatitisa

DŽAKARTA – Troje dece u Indoneziji preminulo je od nepoznate bolesti jetre, saopštilo je ministarstvo zdravlja u DŽakarti, pa se broj smrtnih slučajeva od ove bolesti u svetu sada popeo na najmanje četiri.

Ozbiljan tip akutnog hepatitisa je otkriven kod 170 dece u 11 zemalja prethodnih nedelja, što je izazvalo zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zbog bolesti „nepoznatog porekla“, preneo je „Gardijan“.

Simptomi koji su se javljali kod dece i pre nego što su dobili upalu jetre uključivali su mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je troje dece preminulo u bolnicama u glavnom gradu DŽakarti, nakon što su imali neke od simptoma.

Među preminulima su deca stara dve, osam i 11 godina, a od simptoma, imali su još i groznicu, žuticu, grčeve i gubitak svesti, rekla je portparolka ministarstva zdravljaj Siti Nadija Tarmizi.

„U ovom trenutku vodimo slučajeve kao akutni hepatitis, ali moramo da potvrdimo da nije reč o poznatim hepatitisima A, B, C, D i Rb“, dodala je Tarmizi.

Ona je istakla da ministarstvo trenutno istražuje uzroke bolesti tako što radi testove na virus.

Iz ministarstva zdravlja su pozvali roditelje da odmah odvedu decu u bolnicu ukoliko primete bilo kakve simptome koje karakterišu nepoznati hepatitis.

Bolest uglavnom pogađa malu decu, većina je mlađa od deset godina i nema propratne bolesti.

SZO je navela da je zabeležen „neočekivani značajan porast“ obolelih u Velikoj Britaniji, prevashodno kod zdrave dece, kao i u Irskoj i Holandiji.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su u petak studiju o tome kako se pojavilo žarište u državi Alabama, gde je devetoro dece bilo pozitivno na patogen koji je dobio ime adenovirus 41.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar