U trendu

Trojica španskih novinara nestalo u Siriji

Trojica španskih novinara vodi se kao nestalo u Siriji, u oblasti Alepa, od pre desetak dana, rekla je danas predsednica Saveza španskih novinarskih udruženja.

„Za sada možemo da govorimo samo o nestanku“, rekla je Elsa Gonzales za špansku javnu televiziju TVE 24 časa, i dodala da nemaju vesti o trojici novinara od 12. jula.

Trojica nezavisnih novinara, Antonio Pampliega, Hoze Manuel Lopez i Anhel Sastre, stigli su oko 10. jula u Siriju i poslednji put su se javili 12. jula. Ne zna se da li su bili zajedno, ni za koje medije su radili.

Antonio Pampliega je do 2013. pisao za agenciju Frans pres iz Sirije, Hoze Manuel Lopez učestvovao je u foto izveštavanju agencije Frans pres sa više ratišta, uključujući i sukobe u Siriji do 2013. godine, navodi Frans pres.

Predsednica španskog udruženja novinara rekla je da se u oblasti Alepa, gde su novinari nestali, vode intenzivne borbe i da zato ima razloga za brigu.

Alepo, drugi po veličini grad u Siriji podeljen je od sredine 2012. između pobunjenika i pristalica vladinih snaga.

Rat u Siriji počeo je u martu 2011. mirnim demonstracijama koje su prerasle u pobunu. Sada se u Siriji sukobljavaju pripadnici vladinih snaga, pobunjenici, Kurdi i ekstremisti.

U Alepu je danas ubijeno najmanje 18 civila, a desetine su povređene raketom zemlja-zemlja koju su ispalile sirijske snage, javila je jedna nevladina organizacija.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.