Trojica Srba optužena zbog veličanja Ravnogorskog pokreta

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice Srba zbog pripadnosti Ravnogorskom pokretu i raspirivanja nacionalne i verske mržnje, kao i razdora i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH u martu 2019., u Višegradu.

Optužice su podignute protiv Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

U obrazloženju se navodi da su oni 10. marta prošle godine učestvovali su u okupljanju u organizaciji „Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske“ Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, a kasnije i na lokalitetu Dobrunske reke, poznatom kao „Draževina“, preneo je sarajevski portal Klix.

„Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić koristili vojnu terminologiju uz predaju raporta, kao i da su u govorima veličali Ravnogorski pokret“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su pevanjem pesama koje „izražavaju pretnju ili nasilje“, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta.

„Optuženi se terete da su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima… Optužnica je prosleđena Sudu BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Inače, Ravnogorski četnički pokret službeno je registrovan u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija, što znači da je njegovo đelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizorati skupove, piše portal.

Navode i da ove godine skup u Višegradu nije organizovan zbog epidemije kkorona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.