Tromp iako nezadovoljna pozdravila odluku holandskog suda

SARAJEVO – Bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa Nevenka Tromp izjavila je da je današnja presuda vrhovnog suda Holandije, koji je utvrdio da je Holandija delimično kriva za smrt 350 nevinih građana Srebrenice u julu 1995. godine, mnogo manje od onoga što su očekivale porodice žrtava.

„Važno je da se to desilo i da sudska pravda funkcioniše što se tiče odgovornosti država. U isto vreme smanjena je odšteta sa 30 na 10 posto. Pravnog leka više nema. Žrtve se sad jedino mogu obratiti Evropskom sudu pravde u Strazburu. Bio bi to prvi put da bi se ovaj sud bavio presudama za Srebrenicu“, rekla je Tromp, prenosi Dnevni avaz.

Kako Tromp tvrdi da će svet u isto vreme ostati uskraćen za kako kaže, „najveću istinu da nema odgovornosti pojedinaca Srbije i te države“.

„Zato pozdravljam ovu presudu, ali mislim da će žrtve i pravda biti zakinuti za puno važniju istinu. Agresiju su izvršile oružane snage Srbije, sve je planirano u Beogradu i izvršenje je bilo moguće uz podršku Srbiju. Zato kažem da je pravda đelimično zadovoljena“, rekla je Tromp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.