U trendu

Tunis: Korumpirani tajkuni da finansiraju siromasne regione

TUNIS – Predsednik Tunisa Kais Sajed je predložio da stotine tajkuna osumnjičenih za proneveru postignu dogovor sa državom o finansiranju javnih bolnica, škola i razvojnih projekata u siromašnim regionima kako bi izbegli kazne.

Sajed se sinoć sastao sa šefom tuniske organizacije poslodavaca Samirom Madžulom, i predložio je neobičan dogovor za oko 460 vodećih poslovnih ličnosti osumnjičenih za proneveru više milijardi dolara u godinama koje su prethodile revoluciji u Tunisu 2011. godine, prenosi agencija AP.

Da bi izbegli krivični postupak, Sajed je predložio postizanje nagodbe sa magnatima prema kojoj će finansirati razvojne projekte u siromašnim regionima, kako bi se „vratio novac opljačkan od naroda Tunisa“.

„Projekti bi mogli uključivati izgradnju bolnica, škola i javnih puteva, a privrednici bi bili odgovorni za njihovo održavanje 10 godina“, rekao je Sajed.

Imena biznismena obelodanjena su u obimnom izveštaju koji je izradila jedna istražna komisija nakon revolucije u kojoj je svrgnut predsednik Zine El Abidine Ben Ali 2011. godine.

Sumnja se da su proneverili oko 13,5 milijardi dinara (skoro 5 milijardi dolara) iz državne kase.

Sajed je ove nedelje preuzeo nova politička ovlašćenja, i pokušava da se bori protiv korupcije i utaje poreza koji već predugo koče ekonomiju, posebno u unosnom sektoru fosfata i trgovini hranom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.