U trendu

Tunis: Protesti protiv predsednika na godišnjicu ustanka

TUNIS – Hiljade demonstranata protestovalo je danas u prestonici Tunisa protiv predsednika Kaisa Sajeda, usled sve većeg protivljenja javnosti njegovom preuzimanju vlasti i suspenziji parlamenta od pre pet meseci.

Demonstranti su jutros počeli da se okupljaju u centru Tunisa, skandirajući “Sloboda, sloboda, policijska država je gotova!“, i „Narod traži smenu predsednika!“, prenosi agencija Rojters.

“Sajed je kidnapovao zemlju pre pola godine i želi da je otme na još godinu dana”, izjavio je Ben Mubarak, stručnjak za ustavno pravo i aktivista pokreta “Građani protiv državnog udara”, koji je mobilisao opoziciju protiv Sajeda i pozvao da se protesti održe na godišnjicu nemira u kojima je svrgnut autokratski lider Zine al-Abidine Ben Ali pre jedne decenije.

Jedan od razloga za proteste je mapa puta koju je Sajed danas obelodanio, a koja predviđa ustavni referendum sledećeg juna, nakon čega će uslediti parlamentarni izbori krajem 2022. godine.

Određeni broj pristalica Sajeda okupio se u obližnjoj aveniji Habib Burgiba, držeći podignute zastave Tunisa.

Bezbednosne snage su u velikoj meri raspoređene u toj oblasti.

Najveća parlamentarna stranka, islamistička Enahda, odbacila je suspenziju parlamenta na još godinu dana, a njen lider je poručio da je jedini izlaz iz krize ukidanje vanrednih mera koje je proglasio Sajed.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.