U trendu

Tunis: Upravni sud suspendovao Saidovo razresenje 50 sudija

TUNIS – Upravni sud u Tunisu suspendovao je razrešenje za 50 sudija, koje je u junu otpustio predsednik Kais Said, saopštio je danas Rojtersu advokat Kamel Ben Masud.

Said je otpustio 57 sudija 1. juna, optuživši ih za korupciju i zaštitu terorista, nakon čega je Udruženje sudija Tunisa saopštilo da je u pitanju politički motivisana odluka.

Advokat Masud rekao je za Rojters da je sud odbio žalbe najmanje sedam drugih sudija.

Predsednik Tunisa je raspustio parlament prošle godine i počeo da vlada dekretima, uz obrazloženje da je Tunisu potrebno spasavanje posle godina zastoja, podseća Rojters.

Građani Tunisa podržali su krajem jula na referendumu novi Ustav, kojim se predsedniku daju ovlašćenja nad izvršnom i sudskom vlašću, a slabljenjem parlamenta umanjuje se i kontrola njegovog rada.

Izborna komisija je saopštila da je na referendumu izlaznost bila 30,5 odsto, a da je 95 odsto birača glasalo za novi ustav-

Opozicione partije bojkotovale su referendum, navodeći da se njime ruši demokratija uvedena u Tunisu posle revolucije 2011. i da se zavodi autokratija, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar