U trendu

Tunis: Veliki štrajk prevoznika u glavnom gradu

TUNIS – Zaposleni u državnim transportnim kompanijama u Tunisu, glavnom gradu istoimene države, stupili su danas u štrajk, tražeći zaostale plate i bonuse, ukazujući na tešku ekonomsku situaciju u državi na severu Afrike koja traži pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Metro i autobuski saobraćaj ne funkcionišu, a hiljade ljudi danas nisu mogli da stignu na posao u glavnom gradu, prenosi Rojters.

Protest je pokazao snagu UGTT, najmoćnijeg radničkog sindikata u zemlji koji broji milion članova, i izvršio dodatni pritisak na vladu predsednika Kaisa Sajeda koja je preuzela vlast u okrobru 2019. godine.

UGTT najavljuje dalje štrajkove, a najveći od njih će biti dvodnevni protest 25. i 26. januara koji će pored drumskog saobraćaja, obuhvatiti i avioprevoznike, kao i morski i rečni saobraćaj, da bi tako skrenuo pažnju na „zanemarivanje državnih transportnih kompanija od strane vlade.“

Tunis od MMF-a traži pozajmicu od 1, 9 milijardi dolara u zamenu za nepopularne reforme i kresanje izdataka države, restrukturalizaciju javnih kompanija i smanjenje sume koju država izdvaja za subvencionisanje energenata i hrane.

Ministar ekonomije Samir Saed je prošlog meseca izjavio da Tunis očekuje teška godina u kojoj će nivo inflacije biti preko 10 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar