U trendu

Tunišani glasali za novi Ustav, mali odziv na referendumu

TUNIS – Tunišani su velikom većinom glasali za novi Ustav kojim se značajno proširuju predsednička ovlašćenja, na referendumu obeleženim veoma malom izlaznošću, javile su danas agencije.

Predsednik Tunisa Kais Sajed rekao je danas da će prva odluka, posle referenduma održanog u ponedeljak, biti da se krene u izradu izbornog zakona, prenela je TV Al Džazira.

Šef države je raspustio parlament prošle godine i počeo da vlada dekretima, uz obrazloženje da je Tunisu potrebno spasavanje posle godina zastoja, podseća Rojters.

Prošlog meseca sačinio je i novi ustav koji su juče, kako pokazuju izlazne ankete, birači prihvatili sa 92,3 odsto glasova „za“.

Prema preliminarnim podacima izborne komisije, odziv je bio samo 27,5 odsto.

Opozicione partije bojkotovale su referendum, navodeći da se njime ruši demokratija uvedena u Tunisu posle revolucije 2011. i zavodi autokratija.

Tunis se suočava sa pretećom ekonomskom krizom i traži paket pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, a sva ta pitanja su za obične građane daleko značajnija u proteklom periodu od političke krize, ocenila je britanska agencija.

Novi Ustav daje predsedniku ovlašćenja nad izvršnom i sudskom vlašću a slabljenjem parlamenta umanjuje se i kontrola njegovog rada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar