U trendu

Turci blizu Alepa, borbe za Rai i Bab

Turski tenkovi ušli su na teritoriju Sirije i gađali položaje terorista ID, prenela je agencija DHA pozivajući se na vojne izvore.

Kako prenosi B92, Turska armija je prošle sedmice počela operaciju „Štit Eufrata“ protiv ID i u saradnji sa sirijskom opozicijom preuzela kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom na severu Sirije.

U sirijskom Kurdistanu su saopštili da je plan Turske da posle Džarablusa osvoji grad Rai (oko 50 kilometara zapadnije, takođe na granici), a potom Bab (oko 50 kilometara južno od Raija), grad koji otvara put ka Alepu — prema mišljenju Kurda, glavnom cilju Turske.

Prema navodima DHA, 11. dana operacije „Štit Eufrata“ 20 tenkova, pet oklopnih vozila i kamiona ušlo je na teritoriju Sirije koja je pod kontrolom ID, u blizini sela Čobabnej u turskoj provinciji Kilis (na granici sa sirijskom provincijom Alep).

Vojska je uspela da demontira deo zida koji se gradi na granici sa Sirijom kako bi omogućila tehnici da prođe tuda.

U ponedeljak je Ministarstvo inostranih poslova Turske Kurdima postavilo ultimatum, zatraživši od njih da se udalje istočno od Eufrata, na kojem leži Džarablus.

SAD su kritikovale napade Turske na kurdske snage u Siriji i pozvale je da se usredsredi na borbu protiv DAEŠ-a. U Damasku su dejstva Ankare ocenili kao narušavanje suvereniteta Sirije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.