U trendu

Turković danas sa Lavrovim u Sočiju

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković sastaće se danas u Sočiju sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, a povodom je 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH najavljeno je da će, kako se navodi, ministri razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i kulturnoj saradnji, kao i o situaciji u obe države.

Nakon sastanka predviđeno je obraćanje medijima.

Lavrov i Turković poslednji put su se zvanično sastali u Sarajevu, 15. decembra prošle godine.

Tada su dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović bojkotovali dolazak šefa ruske diplomatije i susret s njim, pa se Lavrov sastao samo sa srpskim članom tog najvišeg državnog tela Miloradom Dodikom.

Lavrov je tada novinarima rekao da je politika Rusije prema Bosni i Hercegovini jasna i dosledna i da se zasniva na stavu da je stabilnost BiH vezana za poštovanje Dejtonskog sporazuma i traženje rešenja kroz unutrašnji dijalog bez mešanja sa strane.

Lavrov je tada ponovio stav Rusije da je uloga Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR)prevaziđena i da su narodi u BiH sposobni da odlučuju o svojoj sudbini, kao i da bi ta međunarodna institucija trebalo da bude zatvorena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.