U trendu

Turkovic kritikuje Milanovica: Njegove su izjave zapaljive

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na današnje izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o Dejtonskom sporazumu i Republici Srpskoj ocenivši da on „daje zapaljive izjave koje samo otežavaju reforme i evropski put BiH“.

Milanović je, u kontekstu poziva Milorada Dodika na novi dogovor među političkim faktorima u BiH, rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo menjati. On je, kako prenosi Klix.ba, naglasio da su Dejtonom data prevelika ovlašćenja pojedincima, konkretno misleći na visokog predstavnika i da je to sada stvorilo sukobe u državi.

„U vreme kada Milorad Dodik blokira rad tih institucija zato što je zakonom zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina, od evropskih lidera među koje se ubraja i Milanović, građani BiH očekuju podršku reformama, evropskom putu i funkcionalnosti države, a ne blokade, ucene i opstrukcije. Uverena sam i da većina građana Republike Hrvatske od Milanovića očekuje i želi da se sa poštovanjem odnosi prema državnicima susednih država koji su izabrani na demokratskim izborima, a koje poštuju i priznaju i sve evropske i međunarodne institucije“, napisala je Turković na Fejsbuku.

Milanović je rekao i da se RS ne može „slomiti“ i da se ne može osuditi ceo jedan narod, na šta je Turković rekla da „niko u Bosni i Hercegovini ne želi niti pokušava slomiti nikoga“, prenosi Klix.ba.

„Naprotiv. Institucije BiH na stolu imaju 14 prioriteta Evropske komisije i Program reformi za NATO“, zaključila je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.