U trendu

Turska: Blokiran prisut Glasu Amerike i Dojče veleu

ANKARA – Turska agencija za nadzor medija RTUK blokirala je pristup Glasu Amerike i nemačkom emiteru Dojče veleu zbog toga što nisu podneli zahteve za licence, izjavio je član tog nadzornog tela Ilhan Taši.

U februaru su Dojče vele i Glas Amerike saopštili da neće podneti molbe za dozvole u Turskoj kako to traži RTUK prema zakonu o medijskoj regulativi u zemlji, za koji kritičari navode da ima za cilj povećanje cenzure, preneo je Rojters.

Taši, član odbora RTUK-a iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (ĆP), napisao je na Tviteru da je sudskom odlukom blokiran pristup servisu Dojče velea na turskom jeziku DW Turkce i Glasu Amerike.

„Evo vam slobode štampe i napredne demokratije!“, istakao je on.

Ogromna većina mejnstrim turskih medija smatra se bliskim vladi i favorizuje u izveštajima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saveznike, navela je britanska agencija.

RTUK, čijim odborom za kreiranje politike dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK) i njeni saveznici, često kažnjava emitere koji su kritični prema vladi, dodala je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar