U trendu

Turska gubi 3,0 mlrd $ u slučaju Bregzita bez dogovora

ISTANBUL – Turska može pretrpeti gubitak u trgovinskoj razmeni sa Britanijom u vrednosti do tri milijarde dolara u slučaju Bregzita bez dogovora, izjavila je danas turska ministarka trgovine Rušar Pekdžan.

Ona je dodala i da mnogim turskim kompanijama trenutno nedostaju informacije o posledicama takvog scenarija.

Ministarka Pekdžan je, na Tursko-britanskom poslovnom forumu u Istanbulu, rekla da bi takvi gubici proistekli iz britanskog povećanja uvoznih tarifa posle Bregzita i to za sektore kao što su proizvodnja čelika, automobilska industrija i tekstil.

„Očekujemo da će najugroženiji sektori biti automobilska industrija sa gubitkom u trgovini do 1,2 milijarde dolara, tekstila sa gubitkom od 1,3 milijarde dolara i elektronske i bele tehnike sa gubitkom u vrednosti od 500 miliona dolara“, rekla je ministarka na poslovnom forumu u Istanbulu, a prenosi agencija Rojters.

Dodala je da nažalost, iako i britanska strana i turska žele da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, Turska to ne može da se učini zbog njenih međunarodnih obaveza potpisanih sa EU.

„Čini se da bi Bregzit uz dogovor bio u redu, dok bi Bregzit bez dogovora bacio turske kompanije u težak položaj“, zaključila je Pekdžan.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Knez

    Svi kukaju zbog tog „bregzita“(samo se englezi raduju),kao da će smak sveta zbog uvoznih taksi u Englesku,ajde bre-pa nisu to zabrane kao ove tzv.“kosovske takse“,(pa i da jesu-)ima drugih tržišta osim njih,m`rš stoko !! Laž o slobodnoj (belosvetskoj)trgovinskoj razmeni je već odavno razobličena,nego-navikli da nas prave budalama pa to ti je(ima uvek kupaca za dobru robu) !

Napišite komentar