U trendu

Turska i Grčka: Unapredićemo ekonomske odnose

ANKARA – Turska i Grčka će početi da preduzimaju konkretne korake i radiće na zajedničkim projektima za poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom rekao da su postigli konsenzus o 25 tačaka s ciljem unapređenja trgovinskih odnosa, i da će obe zemlje priznati međusobne dokaze o vakcinaciji u nastojanju da se potpomogne turizam, prenosi agencija Rojters.

Čavušoglu je rekao da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i grčki premijer Kirijakos Micotakis planiraju da se sastanu na samitu NATO-a u Briselu 14. juna.

Grčki ministar spoljnih poslova se obavezao da će raditi na prevazilaženju „ozbiljnih razlika“ koje postoje u odnosima sa Turskom.

„Potpuno smo svesni različitih, a u nekim veoma ozbiljnim pitanjima i dijametralno suprotstavljenih stavova koje imamo“, rekao je Dendijas u kratkoj izjavi nakon sastanka sa Čavušogluom.

„Svrha današnjeg sastanka bila je pokušaj inicijalnog procesa pregovora i, ako je moguće, postepena normalizacija situacije tokom vremena“, dodao je grčki ministar.

Grčka i Turska, obe članice NATO alijanse, u sporu su zbog niza pitanja – od prava na eksploataciju fosilnih goriva u istočnom Mediteranu do statusa Kipra i tretmana migrantskih čamaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.