U trendu

Turska i SAD formirale radnu grupu za razmatranje sankcija

ANKARA – Turska i SAD su formirale radnu grupu koja će razmotriti sankcije koje je Vašington uveo Ankari zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-400, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

Čavušoglu je na konferenciji za novinare rekao da je predlog o formiranju tursko-američke radne grupe došao od SAD i da su stručnjaci iz obe zemlje otpočeli pregovore, prenosi AP.

Ministar je takođe rekao da Turska želi zdravije odnose sa SAD pod administracijom novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena, kao i da je spremna da preduzme korake kako bi se rešili postojeći problemi.

SAD su ranije u toku ovog meseca uvele sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-400, pod zakonom o suzbijanju uticaja Rusije, koji je tada prvi put upotrebljen za kažnjavanje američkog NATO saveznika.

Sankcije se odnose na predsedništvo industrija odbrane, šefa predsedništva i još tri druga viša zvaničnika, a takođe podrazumevaju zabranu većine licenci za izvoz, kao i davanje pozajmica i kredita.

Odnosi između Ankare i Vašingtona obeležavaju brojni sporovi, a turski ministar spoljnih poslova je ranije u toku ovog meseca rekao da vlada razmatra moguće recipročne korake kao odgovor na sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.