U trendu

Turska: Jedan mrtav, 23 povredjena u napadu na vojsku

Jedan vojnik je ubijen a 23 osobe su povredjene u napadu automobilom bombom na bezbednosne snage u Dijarbakiru, u većinski kurdskom delu Turske, saopštila je danas turska vojska.

Meta napada koji se dogodio sinoć bio je štab žandarmerije u mestu Didžle, u provinciji  Dijarbakir, na jugoistoku Turske, navedeno je u saopštenju vojske, koja je napad pripisala napad Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

Na jugoistoku Turske sinoć je bio niz napada. Dva policajca ubijena su u eksploziji automobila bombe ispred stanice policije u Gaziantepu, blizu sirijske granice, a tri vojnika su poginula u zasedi kurdskih pobunjenika u susednoj provinciji Mardin.

Turski mediji nazvali su jučerašnji dan „crnom nedeljom“.

U Didžleu ubijen je jedan vojnik, a 23 osobe je povredjeno, medju njima su bili civili, policajaci i vojnici. Tri vojnika su teško ranjena, rekao je lekarski izvor za agenciju Frans pres.

Malo kasnije izbilo je oružani sukob kada je policija pokušala da zaustavi sumnjivo vozilo, čiji  je vozač uspeo da pobegne. Jedan sudija i troje policajaca je povredjeno, javila je agencija Dogan.

Na većinski kurdskom jugoistoku Turske skoro svakodnevno izbijaju sukobi izmedju bezbednosnih snaga i pobunjenika od kada su obnovljena neprijateljstva prošlog leta. Tada su obustavljeni mirovni pregovori izmedju Ankare i PKK, čiji je cilj bio zaustavljanje pobune u kojoj je od 1984.  poginulo više od 40.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.