U trendu

Turska kritikuje SAD zbog najave da će Pompeo promovisati verske slobode u Istanbulu

Turska je danas oštro kritikovala SAD zbog najave da će američki državni sekretar Majk Pompeo promovisati verske slobode tokom predstojeće posete Istanbulu.

Ankara je pozvala Vašington da se umesto na verske slobode fokusira na rasizam i zločine iz mržnje u SAD.

Američki Stejt department je juče naveo da će Pompeo otputovati u Istanbul na sastanak sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom Prvim.

U saopštenju je pisalo da Pompeo planira da razgovara o verskim pitanjima u Turskoj i da promoviše „čvrst stav“ SAD o verskim slobodama širom sveta.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je to saopštenje kao „krajnje neprikladno“, tvrdeći da Turska štiti prava gradjana različitih veroispovesti da slobodno ispovedaju svoje vere.

„Za SAD bi bilo primerenije da prvo pogledaju u ogledalo i da pokažu neophodnu osetljivost na kršenja ljudskih prava u sopstvenoj zemlji, kao što su rasizam, islamofobija i zločini iz mržnje“, navelo je tursko ministarstvo.

Pompeo se neće sastati sa turskim zvaničnicima tokom turneje od 13. do 23. novembra, kada će posetiti i Francusku, Gruziju, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.