U trendu

Turska ne bira između Rusije i SAD-a

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas kako Turska nije u situaciji da bira između SAD i Rusije, već želi da uravnoteženo vodi odnose s obe zemlje.

Čavušoglu je tokom posete Antaliji izjavio kako podrška američkim napadima u Siriji ne znači da Turska „zauzima poziciju“ na relaciji između SAD-a i Rusije i dodao da Turska razvija odnose i s Rusijom i SAD i da im otvoreno ukazuje na greške koje čine, prenose Nezavisne.com pozivajući se na agenciju Anadolija.

On je podsetio da su snage odane režimu sirijskog predsednika Bašara el-Asada odgovorne za najstrašnije zločine u prethodnih više od šest godina sirijskog rata, i naveo kako su upravo te snage kršile prošle godine dogovoreno primirje, na šta je zvanična Ankara u više navrata upozoravala Rusiju i Iran kao garante poštovanja primirja sa strane sirijskog režima.

„Nije učinjeno što je trebalo i režimske snage su nastavile da ubijaju ljude u Siriji. U poslednje vreme su neke zemlje, uključujući i SAD počele da govore kako narod Sirije treba da odluči o političkoj budućnosti Asada, što je njega dodatno ohrabrilo jer je krenuo u pohod kako bi uklonio sve druge strane sa sirijske scene i kako bi ostao jedini izbor“, kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno izvesti jedan napad na položaje režimskih snaga, već treba pokrenuti konkretan proces političke tranzicije i odlaska režima sa scene u Siriji.

„Političko rešenje je najbolje i mi nikada nismo ni govorili da je potrebno vojno rešenje, ali za dolazak tranzicijske vlade na mesto Asadovog režima celi svet mora izvršiti konkretan pritisak“, poručio je Čavušoglu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.