U trendu

Turska obnavlja diplomatske kontakte sa Egiptom

ANKARA – Turski zvaničnici su danas potvrdili da je ova zemlja obnovila diplomatske kontakte sa Egiptom i da želi dalju saradnju, nakon više godina napetosti u odnosima otkako je egipatska vojska smenila predsednika Muslimanske braće bliskog Ankari, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je turski predsednik Tajip Erdogan rekao da ovi kontakti nisu bili na najvišem nivou, već odmah ispod njega i da se u Turskoj nadaju da će biti moguće mnogo snažnije nastaviti ovaj proces sa Egiptom.

Rojters prenosi da je ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglua za državnu novinsku agenciju Anadolija potvrdio da je bilo kontakata s Egiptom i na obaveštajnom nivou i na nivou ministarstva spoljnih poslova.

Agencija navodi i da su dva egipatska obaveštajna izvora potvrdila da je Turska predložila sastanak radi razgovora o saradnji, ali sugerišu da su kontakti još uvijek samo preliminarni.

Odnosi Ankare sa Kairom su zahladneli kada je egipatska vojska zbacila Mohameda Mursija, prvog demokratski izabranog egipatskog predsednika i Erdoganovog saveznika, nakon protesta 2013. godine, a Rojters prenosi da poslednje izjave Čavušoglua potvrđuju da Turska nastoji da popravi zategnute odnose sa još nekoliko regionalnih sila.

Turski ministar je danas potvrdio i da će Ankara uzvratiti ako Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) preduzmu pozitivne korake za prevazilaženje nedavnih tenzija, navodi agencija.

Rojters prenosi da su veze Turske sa Rijadom zategnute zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine i svađe između turskog saveznika Katara i drugih arapskih država u Zalivu, a da se Turska takođe sukobila sa UAE zbog rata u Libiji, kada su se obe države međusobno optuživale za narušavanje regionalne stabilnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.