Turska:Opozicioni novinar osuđen na više od 27 god. zatvora

ANKARA – Turski sud osudio je danas u odsustvu opozicionog novinara Džana Dundara na 27 godina i šest meseci zatvora zbog špijunaže i pružanja pomoći oružanoj terorističkoj organizaciji, saopštili su njegovi advokati.

Advokati Dundara ocenjuju da je reč o politički motivisanoj presudi.

Dundar, nekadašnji glavni urednik opozicionog turskog lista „Džumhurijet“, kao i njegov kolega Erdem Gul, osuđeni su 2016. na pet godina zatvora zbog objavljivanja video snimka na kojem se navodno vide kako turske obaveštajne službe prevoze oružje u Siriju, prenosi Rojters.

Sud u Istanbulu proglasio je Dundara, koji sada živi u Nemačkoj, krivim za „prikupljanje tajnih dokumenata za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji“, dodaje AP.

Advokati Dundara odbili su da prisustvuju poslednjem saslušanju.

„Ne zezlimo da budemo deo prakse legitimisanja ranije odlučene političke presude“, naveli su oni uoči saslušanja u pisanom saopštenju.

Sud je ranije ovog meseca odložio donošenje presude nakon što su advokati Dundara tražili da dođe do zamene sudija kako bi se osiguralo pravično suđenje, ali je sud odbio taj zahtev.

Sud u Istanbulu proglasio je Dundara za begunca i zaplenio njegovu imovinu u Turskoj.

Dundaru se 2015. godine sudilo zbog priče u kojoj je tursku obaveštaju službu optužio da je nelegalno slala oružje u Siriji.

U okviru priče objavljen je video snimak iz 2014. godine na kojem su prikazali muškarci u policijskoj uniformi i civilnoj odeći kako odvrću šrafove da bi otvorili kamione i otpakovali kutije. Na kasnije objavljenim fotografijama vide se kamioni puni minobacačkih metaka.

AP napominje da nije mogao da potvrdi autentičnost video snimka.

U izveštaju medija se tvrdi da turska obaveštajna služba i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nisu dozvolili tužilaštvu da otpočne istragu o krijumčarenju oružja.

Erdogan je podneo krivične prijave protiv Dundara i Erdema Gula.

On je rekao da su kamioni prevozili pomoć grupama Turkmena u Siriji i upozorio da će Dundar „platiti visoku cenu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.