U trendu

Turska: Počelo novo suđenje Osmanu Kavali

ANKARA – Turski sud započeo je danas ponovno suđenje filantropu i biznismenu Osmanu Kavali i još 15 osoba zbog njihove uloge u protestima 2013. godine.

Kavala i još osam osoba optuženih za organizovanje protesta u istanbulskom parku Gezi prethodno su bili oslobođeni svih optužbi 2020. godine, ali je apelacioni sud ukinuo tu presudu u januaru, prenosi Rojters.

Kavala je optužen i za umešanost u pokušaj puča 2016. godine, a sud je takođe odlučio da spoji slučaj u vezi s optužbom za puč i slučaj iz 2013. zbog protesta u parku Gezi.

Sudija je danas zatražio spise drugog slučaja povezanog sa onim u parku Gezi, a koji se vodi protiv 35 članova navijačke grupe fudbalskog kluba Bešiktaš, te sud treba da odluči da li će spojiti ta dva slučaja nakon što je prošlog meseca poništena oslobađajuća presuda navijačima iz 2015. godine.

Kavala je sudu danas putem video veze poručio da je pokušaj spajanja dva slučaja odraz političkog uticaja kojim se pokušava ignorisanje dokaza.

Sud je danas odbacio zahtev za puštanje Kavale iz pritvora i naredno ročište zakazao za 6. avgust.

Kavala, koji je već tri godine u zatvoru, negira optužbe za umešanost u pokušaj puča 2016. godine kao i finansiranje protesta u parku Gezi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.