U trendu

Turska: Policija ubila napadača, uhapsila njegove roditelje i sestru

Turska TV stanica NTV javila je danas da je policija ispred sale gde se održavala izložba ubila napadača na ruskog ambasadora u Ankari.

Turska agencija Anadolija javila je danas da je četvoro ljudi privedeno nakon ubistva ruskog ambasadora u Ankari. Napad je izveo 22-godišnji Mevlut Mert Altintas koji je poslednje dve i po godine služio u truskoj policiji.

Agencija javlja, ne navodeći izvore, da je izvršen pretres kuće njegove porodice u zapadnoj provinciji Ajdin i da su privedene i njegova majka, otac i sestra. Takođe izvršen je pretres i stana u kojem je živeo u Ankari a njegov cimer priveden.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će sastanak sa ministrima spoljnih poslova Turske i Irana zakazan za danas biti održan po planu. Glavna tema sastanka biće situacija u Siriji.

Lavrov je izjavio da je očigledno da onaj ko stoji iza ubuistva ruskog ambasadora ima nameru da onemogući proces normalizacije odnosa Rusije i Turske pre svega sa ciljem da se spreči efikasna borba protiv terorizma u Siriji.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je za ubistvo čuo na putu za Moskvu. Za ruskog ambasadora je rekao da je bio dobar diplomata i da je ulagao značjane napore da unapredi odnose dve zemlje u veoma teškim vremenima.

„Bio je divan čovek i prijatelj“, rekao je Čavušoglu.

Ministar je dodao da napad ne može da naškodi odnosima dve države jer obe znaju od kakvog je značaja njihovo partnerstvo u regionu. U međuvremenu, izrazi saučešća i osude stižu sa svih strana sveta.

Nakon novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i odlazeća administracija Bele kuće i državni sekretar Džon Keri takođe su izrazili saučešće zbog ubistva ruskog ambasadora i osudili napad. Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo napad, nazvavši ga kukavičkim činom.

U međuvremenu i kineski ambasador Vang Ji je izrazio saučešće svom ruskom kolegi zbog ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, nazavavši atentat „varvarskim činom terorizma“.

Vang je dodao da Kina oštro osuđuje napade na diplomatsko osoblje i da se „odlučno protivi svim vidovima terorizma“, prenosi AP. On je još dodao da će Kina podržati napore Rusije u borbi protiv terorizma i da će pojačati saradnju sa Moskvom na tom planu.

Nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, osudama se pridružio i Savet bezbednosti zahtevajući da se organizatori i sponzori togh napada izvedu pred lice pravde. U saopštenju se ističe da svi vidovi terorizma predstavljaju najveću pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

„Teroristički akti nemaju opravdanja bez obzira na motive i bez obzira na to ko ih i kada izvodi“, navodi se u saopštenju SB UN.

Ambasador je preminuo od zadobijenih povreda, a napadač je ubijen.

U napadu su ranjene još tri osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.