U trendu

Turska ponovo pod nadzorom Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope odlučila je danas da ponovo otvori proceduru praćenja Turske zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, što je korak unazad za Tursku koja je članica te panevropske institucije.

Turska je već bila pod merama praćenja Saveta Evrope od 1966. do 2004. godine.

Rezolucijom usvojenom sa 113 glasova za, 45 protiv i 12 uzdržanih Parlamentarna skupština saveta Evrope (PSSE) koja okuplja 47 zemalja članica SE, odlučila je da se ponovo otvori ta procedura dok se na zadovoljavajući način ne odgovori na njenu zabrinutost.

Parlamentarna skupština navela je da očekuje od turskih vlasti da ukinu vanredno stanje što je pre moguće, da oslobode sve poslanike i novinare koji u pritvoru čekaju na sudjenje, da paze da sudjenja poštuju garancije redovne procedure i da hitno preduzmu mere za ponovno uspostavljanja slobode govora i slobode medija.

Procedura praćenja podrazumeva redovne posete zemlji članici dvoje izvestilaca zaduženih da razgovaraju sa vlastima i plenarne rasprave o eventualnom napretku koji zemlja ostvaruje. Trenutno su te mere primenjene na zemje kao što su Rusija i Azerbejdžan.

„Ta procedura nikad ranije nije bila ponovo otvorena za neku od 47 zemalja članica Saveta Evrope“, rekao je portparol tog tela.

Turska je od 2004. u grupi zemalja post-praćenje, gde se nalaze zemlje kao pto su Bugarska i Crna Gora koje su ostvarile napredak ali u kojima ima i dalje razloga za brigu oko stanja pravne države i poštovanja osnovnih prava.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo na ovo vraćanje unazad.

„Oštro osudjujemo tu nepravednu odluku PSSE-a donetu iz političkih razloga, suprotno ustanovljenim procedurama“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, odluka o ponovnom uvodjenju praćenja „zanemaruje otvoren i konstruktivan dijalog i saradnju“ koju Turska održava sa Savetom Evrope, koji je trajao bez prekida od „terorističkoj pokušaja puča“.

Savet Evrope je više puta poslednjih meseci ukazivao Turskoj da je potrebno da poštuje vrednosti definisane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, u vreme kada je Ankara sprovela velike čistke u medijima, sudstvu ili vojsci posle neuspelog puča u julu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.