Turska pristala da Americi dozvoli korišćenje svoje baze za napade na Islamsku državu

Turska je pristala da Sjedinjenim Američkim Državama dopusti korišćenje njene vazduhoplovne baze Indžirlik za vojne operacije protiv ekstremistčke organizacije Islamska država, „u određenim okvirima“, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan nije izneo detalje sporazuma koje je on, prema rečima američkih i turskih zvaničnika, postigao ove sedmice u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Do potvrde je došlo nekoliko sati pošto je turska ratna avijacija bombardovala položaje Islamske države u Siriji duž njene granice sa Turskom.

Ekstremisti su dan ranije ubili turskog vojnika na jednom isturenom položaju.

Bombardovanje položaja Islamske države je krupna taktička promena u delovanju Turske, koja je dugo bila neodlučna u pogledu pridruživanja međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ekstremista.

Na čelu te koalicije su SAD.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao da su vazdušni udari „uklonili potencijalne pretnje“ po Tursku i da su mete pogođene „sa stoodstotnom preciznošću“. On nije otpisao mogućnost daljih napada,  i dodao da je Turska odlučna da odagna sve terorističke pretnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.