U trendu

Turska: Proizvođači lekova traže dug od 709 miliona dolara

ANKARA, 16. septembra (Tanjug ) – Turski proizvođači lekova protestovali su danas zbog neplaćenih računa vrednih stotine miliona dolara za opremu isporučenu javnim bolnicama.

Stotine demonstranata, koji tvrde da im je država dužna šest milijardi lira (oko 709 miliona dolara), bacili su na pod ključeve svojih poslovnih prostora, čime su simbolično poručili da njihove kompanije neće moća da opstanu bez naplate duga, prenosi Rojters.

Turske državne i univerzitetske bolnice, koje duguju ukupno 19 milijardi lira proizvođačima lekova i medicinske opreme, prema procenama sindikata i udruženja poslodavaca, predložile su reprogramiranje otplata za 2018. i 2020. godinu.

“Sektor je ostao bez naplate duga i očajan uprkos tome što je pristao na dva popusta u poslednje tri godine”, rekao je predsednik Udruženja poslodavaca zdravstvene industrije Turske (SEIS) Metin Demir.

On je naglasio da su dva puta bili primorani da prihvate popuste od 27 i 25 odsto uz obećanje da će potraživanja svih kompanija koje pristanu na to biti namirena u dogledno vreme i upozorio je da bi svako kašnjenje u snabdevanju, uzrokovano neplaćenim dugovima, poremetilo dostupnost zdravstvenih usluga.

Tražimo od ministra zdravstva da uzme ove ključeve i vodi naše kompanije ako može pod trenutnim okolnostima”, rekao je Demir pred nekoliko stotina okupljenih u središtu Ankare.

On je još poručio da ova blokada može negativno da utiče na 250.000 zaposlenih, a ovo pitanje je prošle godine pokrenuo i američki ambasador Dejvid Saterfild koji je rekao da Ankara duguje više od 2 milijarde dolara farmaceutskim kompanijama, uključujući i američke i upozorio da će one napustiti Tursku ako im ne bude plaćeno.

Turska Vlada je predložila kao rešenje kombinaciju popusta dobavljača i duža razdoblja za otplatu, do tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.