U trendu

Turska: Sprečiti snimanje policajaca na dužnost

ANKARA 30. aprila (Tanjug) – Turska policija izdala je uputstvo svojim pripadnicima kako da sprečavaju ljude da snimaju u polijacje na dužnosti pametnim telefonima, a oni koji se s takvom odlukom ne slažu navode da to pitanje treba urediti zakonski.

U objavi, koju je preneo turski informativni portal OdaTV, navodi se da pripadnici policije ne bi trebalo da dozvole zvučno snimanje ili video zapise bez odobrenja dok su na dužnosti, jer se time krši njihova privatnost i može doći do nezakonite razmene ličnih podataka, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da bi mogle biti preduzete mere protiv ljudi koji snimaju policiju.

Kritičari ovog poteza navode da je odluka, koja je došla iz sedišta turske policije u vidu uputstva , nezakonita i da će otežati otkrivanje slučajeva kršenja sloboda i prava građana na demonstracijama ili drugim događajima gde policija interveniše.

Advokat Mehmet Durakoglu, šef Istanbulske advokatske komore, kritikovao je taj potez i poručio da to pitanje treba urediti zakonski, a ne policijskim aktom.

Sukobi između građana i policije česta su pojava tokom protesta u Turskoj, koji se uglavnom razbijaju silom, a snage bezbednosti koriste suzavac, vodene topove i pendreke, sto građani često snimaju i objavljuju na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.